News Romania

Val de scumpiri pentru români. Cresc prețurile la alimente, carburanți, țigări și imobiliare

Începând cu noul an, vin și noi scumpiri. S-au majorat prețurile la alimente, carburanți, dar și pentru o serie de servicii.

Mâncarea îi va costa mai mult pe românii în 2024. Firmele plătesc mai multe taxe, carburanții sunt mai scumpi din cauza accizei crescute și toate acestea înseamnă un preț mai mare la raft.

Vom plăti mai mult și pentru dulcețuri și sucuri, inclusiv pentru cele naturale, tot din cauza creșterii taxei pe valoarea adăugată.

Conserve ori brânzeturi românești sunt doar câteva dintre produsele pentru care vom plăti mai mult. De asemenea, pentru produsele tradiționale și bio vom plăti mai mult pentru că TVA-ul va crește de la 5 la 9%, iar pentru băuturile dulci se introduce o nouă acciza care generează scumpiri de 2 lei per sticlă.

Pe lângă dulciuri, pe listă intră și anumite tipuri de pâine, zacuscă, sosuri, lactate și chiar mezeluri. În încercarea de a descuraja consumul lor, autoritățile au decis să crească taxa pe valoare adăugată, de la 9 la 19%.

Pentru alimente se introduc anumite accize noi, practic se triplează impozitul pentru anumite firme care activează în HoReCa. Așadar, și pentru masa la restaurant am putea să plătim mai mult.

Ministerul Finanțelor a anunțat că accizele vor atinge suma de 673 de lei pentru 1.000 de țigarete, comparativ cu nivelul actual de 626 de lei pentru aceeași cantitate, stabilit în luna aprilie a anului 2023. Trebuie menționat faptul că această creștere a accizelor aduce practic un leu în plus la un pachet de țigări.

Mai mult vom plăti şi pentru carburanţi, chiar din ianuarie. Litrul de benzină ori motorină va fi mai scump cu aproximativ 70 de bani după ce acciza creşte. Lucru care înseamnă că pentru un plin de combustibil, vom plăti, în medie, cu 35 de lei în plus.

Și pentru apartamente vom plăti mai mult. În imobiliare crește TVA-ul pentru apartamentele de până în 120.000 de euro.

Pentru un apartament de 90.000 de euro, până acum se plătea 94.500 de euro, cu TVA, dar anul acesta vom plăti 98.100 de euro. Diferența este de 3.600 de euro.

Managerii din mai multe sectoare prevăd mai multe scumpiri în perioada ce urmează, conform statisticilor de la INS.

Vom vedea prețuri mai mari în comerțul cu amănuntul, deci inclusiv pentru alimente, servicii, în industria prelucrătoare, dar și în construcții.

„Suntem singura țară europeană care crește taxele de două ori în ultimul an în tentativa de a-și securiza deficitul bugetar”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

A.S.

Distribuie: