News Romania

Cinci bănci mari și-au desființat casele de schimb valutar și au trecut la tranzacții online, cu costuri mai ridicate pentru clienți

Cinci bănci mari au desființat operațiunile de schimb valutar la casieriile băncilor trecând toate aceste operațiuni în online și obligatoriu prin conturi separate în lei și în valuta în care se efectuează plata. Prin trecerea de la schimbul fizic cu cash la cel pe internet banking, serviciile de schimb valutar se scumpesc cu 0,15% -2% pe tranzacție, conform site-urilor băncilor. La aceste comisioane se adaugă cele rezultate din diferențele de curs, inclusiv cele generate de cursul de schimb Visa sau Mastercard, plus cursul BCE în cazul plăților în euro. Per total, comisioanele de conversie monetară (marja) sunt cuprinse între 7% și 9%.

La BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank, Credit Europe și mai nou, UniCredit Bank, operațiunile de schimb valutar la ghiseul băncii nu mai sunt posibile. Schimbul valutar este posibil doar prin internet, mobile banking sau la MFM, automatele multifuncționale ale băncilor, acolo unde există.

Alte bănci, numite de noi hibride, permit schimbul valutar la ghiseul băncii cu condiția ca persoana care face operațiunea de schimb valutar să dețină conturi distincte deschise la acea bancă, în lei și în valuta în care se dorește transferul. Schimbul valutar e disponibil prin Internet Banking și la ghișeu, doar între conturile deschise la Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, First Bank, Libra Bank, Patria Bank.

Singurele bănci la care se mai pot face tranzacții cash cu valută sunt Banca Transilvania, BRD, CEC Bank și Alpha Bank (deși de anul viitor nu se știe cât vor mai fi posibile aceste tranzacții dat fiind faptul că banca grecească a fost achiziționată de UniCredit, chiar dacă în viitoarea entitate grecii vor mai deține 9%).

După cum arată site-urile băncilor, operațiunile de schimb valutar pe internet, MFM sau plăți cu cardul sunt supuse unor comisioane suplimentare. Astfel, pe lângă comisioanele percepute de emitenții cardurilor prin care se fac plățile respective, Mastercard si Visa, băncile procesează comisioane între 0,15% și 2% pe fiecare tranzacție. În mare parte, comisioanele se datorează transferurilor interbancare, celor de administrare a contului în valută sau pur și simplu diferenței de curs dintre schimburile valutare in cont, plată cu card sau schimb la ghișeu. Pentru cele trei tipuri de plăți băncile utilizează în general cursuri de schimb diferite. Comisioanele diferă de la bancă la bancă.

La aceste costuri se mai adaugă și cele generate de întreținerea contului în valutele în care se fac tranzacții. În funcție de bancă și dacă pachetul ales include mai multe servicii, costurile legate de administrarea contului curent sunt minime sau uneori chiar zero.

Unele bănci au mai păstrat totuși posibilitatea de a achita cash contravaloarea plății în euro sau dolari la ghișeul băncii fără a se percepe costuri suplimentare, doar operațiunea propriu zisa de schimb efectuată la casele de schimb valutar. De exemplu, clienții UniCredit pot alimenta cu sume cash conturile proprii în lei și valuta, atât la casieria băncii, cât și prin intermediul automatelor de plată ATM/BNA. Și asta în condițiile în care schimburi valutare sunt premise prin Mobile/ Online Banking sau prin transfer între conturile proprii la casieriile băncii, în cazul în care clientul deține conturi în valutele respective.

Există totuși și avantaje: clienții băncilor care au taiat accesul la cash pot face schimburi valutare la un curs avantajos: pentru o suma si un interval de timp bine stabilit de fiecare bancă, clientul poate cumpăra euro, dolari sau alte valute la cursul BNR.

Astfel, în cazul operațiunilor efectuate prin Mobile sau Online Banking, clienții pot face schimburi valutare la curs BNR între conturile curente sau de economii proprii, într-una dintre monedele LEI – EUR, LEI – USD, EUR – LEI, USD – LEI, în intervalul orar 13:15 – 14:15, de luni până vineri în zilele lucrătoare bancare, în limita a 1.000 EUR sau echivalentul în USD/o singură tranzacție/zi. Regulamentul este disponibil la adresa www.unicredit.ro, la secțiunea „Documente utile.

Raiffeisen Bank a urmat trendul prin Smart Hour. Schimburile valutare LEI-EUR sau EUR-LEI la cursul BNR, se fac în noile aplicații Smart Mobile ți Raiffeisen Online, unde clienții bancii pot face schimburi valutare pentru o oră, de la 10:00 la 11:00, de luni până vineri. În Smart Hour, se pot schimba până la 1.500 EUR/zi, între conturile proprii Raiffeisen Bank. ING Bank are un sistem propriu care permite clienților care își virează salariile prin ING să beneficieze de un curs de schimb preferențial.

Raiffeisen Bank a urmat trendul prin Smart Hour. Schimburile valutare LEI-EUR sau EUR-LEI la cursul BNR, se fac în noile aplicații Smart Mobile ți Raiffeisen Online, unde clienții bancii pot face schimburi valutare pentru o oră, de la 10:00 la 11:00, de luni până vineri. În Smart Hour, se pot schimba până la 1.500 EUR/zi, între conturile proprii Raiffeisen Bank. ING Bank are un sistem propriu care permite clienților care își virează salariile prin ING să beneficieze de un curs de schimb preferențial.

A.S.

Distribuie: