News Romania

Greenpeace se poziționează împotriva reactorului nuclear care urmează să fie construit la Doicești. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a fost și el prezent

Organizația Greenpeace se poziționează împotriva construirii în România, la Doicești, a primului reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), tehnologie în curs de dezvoltare de către compania NuScale. Practic, în acest moment nu există un astfel de reactor nicăieri în lume. Recent SN Nuclearelectrica SA a anunțat că Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) a acordat un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici recent înființată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas. Grant-ul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru a avansa proiectul dezvoltării primei centrale nucleare SMR din România.

În altă ordine de idei, așa cum subliniază și activiștii Greenpeace Nuclearelectrica au evitat să răspundă la întrebările media și ale autorităților locale din regiune cu privire la riscurile la care sunt supuși localnicii. “Într-o conferință de presă din 15 iunie 2022 de la Doicești, la care nu au fost invitați și cetățenii localității, directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a omis să ofere un răspuns clar în legătură cu zona de excludere pentru reactoarele care urmează să fie amplasate. Nici până astăzi, Nuclearelectrica nu a făcut publică această informație.”, se arată într-un comunicat Greenpeace.

“Pe lângă riscurile pe care le presupune amplasarea discutabilă a reactoarelor, acest proiect necesită costuri imense de implementare și mentenanță, costuri care nu sunt justificate atunci când le raportăm la capacitatea de producție a acestor instalații. Mai mult, această tehnologie este încă în curs de dezvoltare și implementarea ei este anevoioasă. Practic, nu există niciun reactor de tip SMR nicăieri în lume; proiectul de centrală nucleară propus de compania NuScale, compania care comercializează reactoarele, nu a ajuns nici măcar la stadiul de prototip funcțional.

În completarea argumentelor tehnice, se pune și problema viziunii strategice de a extinde capacitatea nucleară de producție de energie în contextul unui climat politic din ce în ce mai instabil. Războiul din Ucraina a demonstrat că nu poate fi garantată stabilitatea politică pentru întregul interval de mai multe decenii în care funcționează centralele nucleare, și nici pentru moștenirea foarte îndelungată a deșeurile radioactive.

Riscurile numeroase și însemnate punctate de specialiști, costurile uriașe, faptul că proiectul a început să fie implementat fără să se fi făcut o consultare publică în mai multe locații posibile, ridică multe semne de întrebare cu privire la aparatul instituțional care va fi responsabil de construirea și operarea în siguranță a acestor reactoare nucleare.” mai spune Greenpeace care îl citează pe Jan Haverkamp, expert în energie nucleară și politici energetic: „Investițiile nucleare reprezintă o diversiune de la prioritățile actuale. Am văzut acest fenomen mai ales acum, în timpul crizei energetice cauzate de invazia rusă în Ucraina, observând cum energia este folosită ca armă în acest război de către Rusia față de restul Europei. În loc să ajute cetățenii să facă față prețurilor ridicate, sprijinindu-i activ prin măsuri de eficiență energetică, în loc să se concentreze pe reducerea risipei de energie în industrie, pe adaptarea cererii la disponibilitate și să facă investiții în surse de energie regenerabilă exploatabile rapid, politicienii vorbesc despre energia nucleară. Aceasta arată că au interese personale mai mari în proiecte megalomane decât în bunăstarea cetățenilor sau în situația de urgență climatică.”

A.S.

sursă: www.gazetadambovitei.ro

Distribuie: