News Romania

Vești bune! Prețul pentru un metru cub de lemn de foc va fi plafonat. Vezi cât vor costa lemnul de foc, peletele din lemn și brichetele din lemn!

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională. Pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului Ciucă se află ordonanţa de urgenţă privind plafonarea la 500 lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc.

Potrivit proiectului de ordonanţă, preţurile finale facturate vor fi plafonate pentru lemnul de foc, dar și mai multe produse din lemn, se arată în Proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce privește utilizarea materialelor lemnoase și a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.

Potrivit proiectului, vor fi luate următoarele măsuri:

– Plafonarea prețurilor finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase,  necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.

– Plafonarea prețurilor finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn – maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn maxim – 2000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unitățile de cult. Măsurile prevăzute se aplică până la data de 31 martie 2023. Nerespectarea prevederilor se va sancționa cu o amendă cuprinsă între 3.000-5.000 lei.

A.S.

sursă: www.mediafluxdb.ro

Distribuie: