News Romania

Dolarul american a depășit valoarea euro în România! Moneda euro a atins cel mai mic nivel din 2002

Euro a atins cel mai scăzut nivel față de dolar de la punerea sa în circulație, din 2002. Moneda euro a coborât sub paritatea cu dolarul luni, dar și marți dimineață.

Moneda europeană a coborât astăzi sub paritatea cu dolarul, un nivel ce a nu a mai fost atins încă de când a fost pusă moneda în circualație, din 2002. Marţi dimineaţa, moneda euro se tranzacţiona pentru 0,9930 de dolari, astfel fiind sub pragul de un dolar.

„Ceea ce încercăm să ne dăm seama este cât de mult din evoluţia monedei euro este cauzat de nivelul redus al lichidităţilor în timpul verii şi cât de mult de fluxurile de capital. Dar desigur creşterea preţului gazelor este o veste proastă pentru întreaga regiune”, a apreciat Kenneth Broux, analist la Societe Generale în Londra.

Totodată, și yuanul chinezesc a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani faţă de dolar, asta în timp ce lira sterlină are cel mai redus nivel din luna martie a anului 2020.

În ceea ce privește moneda euro, aceasta a stat foarte puțin timp sub nivelul de paritate cu dolarul, iar situația a fost loc între 1999-2002, atunci când în luna octombrie a anului 2002, euro a coborât până la un minim istoric de 0,82 de dolari.

Ce s-ar întâmpla după creșterea dolarului peste euro

Deși are o istorie scurtă, de doar două decenii, moneda euro este cea mai căutată valută de pe piețele mondiale de schimb valutar, iar tranzacțiile zilnice cu euro și dolar sunt cele mai mari de pe piață valutară globală.

În acest context, prețurile urmează din nou să crească, căci de exemplu prețul petrolului e stabilit în dolari, iar dacă moneda europeană scade în raport cu cea americană, atunci prețul în euro va fi mult mai mare.

Totodată, prețul mare al dolarului va face ca importurile să fie mult mai scumpe, mai ales în ceea ce privește petrolul al cărui preț e exprimat în dolari.

A.S.

SURSA: ww.spynews.ro

Distribuie: