News Romania

Se returnează amenzile aplicate în pandemie. Vezi cum poți primi banii înapoi!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi Legea care prevede anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în Romania (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata parţială sau totală a amenzilor.


În timpul pandemiei, în 2021, în timpul călătoriilor în mai multe țări europene, autoritățile au introdus obligativitatea completării unui document numit formular de localizare a pasagerului (PLF). Documentul permitea identificarea rapidă a persoanelor infectate cu COVID-19 ori a celor care intraseră în contact cu acestea și luarea măsurilor necesare, inclusiv plasarea lor în carantină. În România, s-a stability, printr-o ordonanță apărută spre sfârșitul lui 2021, folosirea unui astfel de document. Cei ce nu completau documentul cunoscut și ca formular digital de intrare în România riscau amenzi de 3.000 de lei.

 

Potrivit legii promulgate astăzi, „amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr. 22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare”.

 

Totodată, “sumele de bani achitate până la data intrării în vigoare a legii se restituie la cererea contravenientului depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului”.

A.S.

SURSA: www.mediafluxdb.ro

Distribuie: